Dificultățile de comunicare orală sau în scris pot reprezenta efecte vizibile ale unei traume la care pacientul a fost supus, sau a unor afecțiuni de care acesta suferă. De aceea, este foarte importantă efectuarea unui control de specialitate, încă de la primul semn care ar putea sugera prezența unor astfel de deficiențe. Cauzele pot fi multiple și la fel și simptomele, ceea ce înseamnă că doar o persoană avizată poate comunica, în urma unor analize amănunțite, care este factorul declanșator.
Logopedia are ca principal scop îmbunătățirea abilităților de comunicare și de relaționare, prin practicarea unor tehnici specifice de vorbire și exprimare, verbală și non-verbală, care să îl ajute pe cel mic să depășească barierele psihologice care stau în calea dezvoltării normale.
Cele mai dese semne care ar putea sugera prezența unei afecțiuni sunt considerate a fi: limitările de exprimare, utilizarea unui număr redus de cuvinte sau lipsa totală a vorbirii; deficiențe de atenție; dificultăți în a înțelege lucruri simple și esențiale. Un logoped specializat are în vedere mai multe etape spre a ajunge la eliminarea deficiențelor cu care se prezintă pacienții la cabinet:
De multe ori poate fi vorba doar de o dezvoltare mai lentă a abilităților de comunicare și, în acest caz, copilul are nevoie de ajutor în depășirea barierelor care nu îi permit un traseu în condiții optime. Însă, tot mai mulți pacienți se prezintă la cabinet cu afecțiuni mai severe, ceea ce necesită un plan elaborat de tratament în vederea realizării corecțiilor și a menținerii bolii pe o linie pozitivă.
Logopedul nu are în vedere doar corecția complicațiilor pe care pacientul le prezintă în ceea ce privește exprimarea directă, ci pentru a putea adapta o abordare cât mai eficientă, este nevoie să efectueze o serie de proceduri care să testeze capacitatea de a raționa, reacțiile la anumiți stimuli și gândirea în ansamblu. În acest mod poate facilita detectarea cauzelor care au dus la instalarea situației curente și astfel are posibilitatea de a dezvolta un plat de terapie menit să diminueze impactul direct pe care îl au acestea sau chiar să le elimine în totalitate. Ulterior acestui proces se apelează la exerciții practice ce au în vedere atât corectarea problemelor pe care le prezintă, cât și insuflarea sentimentului de încredere în propriile puteri.
Logopedia nu reprezintă o formă de terapie ce se adresează doar celor mici. Există o multitudine de metode prin care și adulții își pot corecta tulburările de comunicare. Pasul esențial și în aceste cazuri este determinarea cauzelor care au condus la instalarea situației, care pot fi date de o afecțiune fizică sau de funcționarea în parametri deficitari ai creierului, malformații la nivelul maxilarului ce nu permite emiterea corectă a anumitor sunete, incapacitatea de a gestiona anumite emoții care se pot răsfrânge asupra comunicării directe. Aceste afecțiuni pot fi rezolvate cu ajutorul unor exerciții specifice care se realizează în cabinete sub îndrumarea atentă a specialistului, iar rezultatele se pot observa de la o ședință la alta.