Diverse etape din viața unui individ impun evaluarea psihologică, catalogând-o drept criteriu esențial în vederea stabilirii dacă acesta poate și este capabil din punct de vedere psihic să dețină anumite certificări, drepturi, etc. Deși reprezintă cazurile majoritare, nu doar în aceste situații este necesară efectuarea unui astfel de control de specialitate. Anumite perturbări în gândire sau de comportament, stări continue de neliniște și stres sau anumite modificări inconștiente ale modului de a relaționa, sunt doar câteva dintre semnalele care ar trebui să vă conducă spre contactarea unui specialist. Cu toate că evaluarea psihologică presupune aplicarea unor teste psihologice, cele două nu trebuie confundate. Cel din urmă reprezintă mai bine spus o subcategorie, un instrument care să ajute spre obținerea unui rezultat final, și nu un proces în sine.
Vârsta nu reprezintă un factor care să împiedice realizarea unor astfel de proceduri, de aceea fie că vorbim de copii la vârste fragede, adolescenți, adulți sau persoane mai în vârstă, toți pot beneficia de sprijin din partea psihologului. Cu cât se acționează mai din timp asupra unei anumite probleme, cu atât soluțiile spre eliminarea ei vor fi multiple și drumul spre vindecare mult mai rapid și sigur.
Pentru a înțelege mai bine de ce este esențială această testare psihologică periodică, am asociat-o cu un control medical de rutină și, la fel ca acesta, se clasează pe mai multe paliere. Astfel că, psihologul va activa în vederea:
În funcție de palierul pe care se depistează lacune la o evaluare generală, se poate stabili în cazul căreia dintre aceste categorii este nevoie de o examinare mai în profunzime. Însă, pentru a putea contura o imagine de ansamblu coerentă și cât mai aproape de realitate a stării psihologice a pacientului, trebuie testate în prealabil toate aceste părți componente, separat sau concomitent, plin aplicarea unor serii de teste și instrumente specifice.
De foarte multe ori, pacienții se regăsesc în situația în care prezintă semne evidente ce îi încadrează într-o anumită patologie, însă ei le-au catalogat ca fiind reacții normale la anumiți stimuli externi, ce nu necesită o investigare mai amănunțită. Este foarte important însă ca fiecare dintre noi, în calitate de ființe raționale, să fim conștienți că orice factor ce ne perturbă în mod direct sau indirect liniștea și confortul psihic poate reprezenta o problemă deloc de neglijat. Evitarea unor astfel de indici mai mult sau mai puțini evidenți, poate conduce la instalarea unei patologii grave, a cărei vindecare va fi mai greu de coordonat.
În cazul în care în urma realizării evaluărilor psihologice se stabilește un psihodiagnostic concret, colaborarea se poate prelungi în vederea descoperirii și testării unor metode de îmbunătățire sau eliminare a stării deficitare. Pacientul va avea parte de psihoterapie, menită să îl ajute să conștientizeze și să înțeleagă cauzele care l-au adus în stadiul actual. Înțelegând cauzele, există șanse mult mai mari de a le diminua impactul asupra propriului psihic, ceea ce reprezintă pasul primordial spre vindecare. De multe ori, în cazul unei patologii, pacientul ajunge la psiholog la recomandarea medicului, situații în care este esențială colaborarea dintre medic și psiholog. Sunt situații în care psihoterapia nu este suficientă și atunci este foarte important ca pacientul să ia medicația recomandată de medicul specialist.
Medicină pentru minte și suflet, o evaluare psihologică nu se realizează doar în momentul în care se depistează o patologie evidentă ce trebuie tratată. La fel ca în cazul oricărei alte tulburări de sănătate, prevenția joacă un rol primordial în ținerea la distanță a derapajelor și perturbărilor mentale. Astfel că, un asemenea control amănunțit realizat periodic poate depista chiar și cele mai subtile semne ale instalării unei neregularități și să o elimine prematur, înainte de a declanșa simptome evidente, care să afecteze calitatea vieții.