Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, situat la granița dintre medicină și psihologie, centrată pe reducerea sau dispariția simptomelor, diminuarea unor comportamente disfuncționale, a stărilor de suferință psihosocială și psihosomatice și implicit pe regăsirea echilibrului interior. Poate fi un ”refugiu mental și sufletesc” pentru persoanele ce se regăsesc în situația în care liniștea și confortul psihic le sunt afectate de factori externi sau interni, pe care, de cele mai multe ori, le este imposibil să îi depisteze de unii singuri. Prin apelarea la astfel de servicii de specialitate, pacientul nu doar că va obține ajutor și sprijin din partea psihologului spre a găsi împreună drumul spre vindecare, ci deja a săvârșit un pas esențial spre finalitatea vizată, conștientizând și acceptând situația în care se regăsește și nevoia de asistență.
Simptomatologia cu care se prezintă tot mai mulți pacienți la ședințele de psihoterapie pentru adulți are de cele mai multe ori cauze conturate de evenimente trecute și considerate de mult apuse. Acestea se pot materializa într-un episod marcant din copilărie, o persoană care și-a pus puternic amprenta nu tocmai în cel mai pozitiv mod, o situație marcantă la care a fost martor și lista poate continua la nesfârșit. Sarcina cea mai grea pe care o are terapeutul este tocmai de a depista împreună cu pacientul aceste traume, de a le înțelege și abia în final a le corecta. Lupta cea mai aprigă se dă totuși pe parcursul primelor două etape. Este nevoie de o serie lungă de ședințe până în momentul în care pacientul reușește să deblocheze aceste episoade și să înțeleagă dacă ele sunt cauza afecțiunilor sale din prezent. Atât timp cât nu se descoperă în totalitate care sunt acele aspecte ce trebuie rezolvate, drumul spre vindecare stagnează. În acest punct sunt necesare numeroase metode de deblocare a amintirilor și de corelare a acestora cu situații din prezent.
Ultimii ani au condus la formarea și instalarea mult mai multor probleme de natură mintală decât în trecut și, de aceea domeniul de activitate al psihoterapeutului s-a lărgit considerabil, având în vedere descoperirea și tratarea cauzelor care au dus la:
Multe dintre aceste afecțiuni se manifestă în combinații, rareori individual, unele fiind cauze ale altora și afectează în mod direct calitatea vieții pacientului. De cele mai multe ori determină comportamente și reacții inexplicabile greu de înțeles de către cei din jur. Pacientul se izolează, evită contactul cu alte persoane sau poate ajunge în puncte mult mai periculoase în care săvârșește acțiuni ce îl pot răni. Din aceste considerente, este nevoie de sprijin emoțional oferit din partea unui cadru specializat în afecțiunile psihologice, care să-i ofere siguranța că există o soluție la problemele lui, pe care o poate descoperi doar prin cooperare.
Netratate, aceste afecțiuni pot degenera, transformându-se în boli neurologice sau fizice. Stresul constant care presează conștientul pacientului conduce inevitabil la instalarea unor afecțiuni extrem de grave, ale căror cauze și tratamente nu pot fi stabilite decât în momentul în care se acceptă consilierea terapeutică de specialitate, ce presupune în principal efort constant și dorință de reușită.
Este fascinant de observat și analizat modul în care câteva secunde din trecutul nostru îndepărtat ne poate afecta viața pe termen lung, modelându-ne personalitatea în mod inconștient și provocându-ne comportamente incontrolabile. Dar este cu mult mai satisfăcător momentul în care tu, în calitate de pacient, reușești să îți răspunzi la toate întrebările de tipul ”de ce?” pe care ți le-ai pus constant de-a lungul vieții. Și abia atunci când ai înțeles de ce, poți începe ce adevărat să trăiești viața de care te-ai ferit până atunci.